Fel

Egyéni alkalmak

Egyéni helyzetben lehetőség van a fókuszolás használatának megtanulására vagy egyéni kísérésre fókuszos szemlélettel. Mindkettő elérhető online skype konzultáció keretében is. Fókuszolás folyamán a testi és a központi idegrendszer által tárolt, a mindennapokban észrevétlen jelzések figyelmet kapnak. Az egyéni kísérés lehetővé teszi, hogy személyes támogatás mellett kapcsolódjunk önmagunkhoz, megtanuljunk nyitott és elfogadó módon közelíteni belső átéléseinkhez.

Fókuszolás tanulása egyéni helyzetben

Minden önismereti folyamat megreked, ha megmarad a helyzetek magyarázatánál, és a küslő körülmények hibáztatásánál. A valódi változás eléréséhez képesnek kell lennünk egy helyzetet átérezni, kapcsolódni belső tapasztalatainkhoz. Ez a befelé figyelés elsajátítható, erre dolgozták ki a fókuszolás módszerét. A fókuszolás alapjainak megtanulása egyéni helyzetben meghatározott ülésszámban, általában 8-10 ülésben történik.

Mikor ajánljuk a fókuszolás tanulását egyéni helyzetben?

  • ha az önismereti úton szükségünk van a nyitott befelé figyelés elsajátítására
  • ha úgy érezzük, hogy elakadtunk egy helyzetben, és új nézőpont behozása vált szükségessé
  • ha szívesebben haladunk saját témáinkat körüljárva saját tempóban,
  • ha szükségünk van a személyes figyelemre

Egyéni kísérés fókuszos szemléletben

A módszer alkalmazása biztosítja a mélyebb önismereti munka lehetőségét, konkrét élethelyzetben való elakadás feltárását, a szükséges erőforrások meglelését. A módszer alkalmazásának célja, hogy a problémáinkat egyre inkább saját erőnkből legyünk képesek megoldani.

Hogyan kezdődik egy fókuszolás szemléletében zajló egyéni kísérés?

Hasonló minden egyéni kíséréshez. A keretek megbeszélése után megkeressük azt a témát, amivel a fókuszoló foglalkozni szeretne. Ez megtörténhet már az első alkalommal, de érdemes lehet erre több időt szánni. Az ezt követő alkalmakon a választott témát, és a hozzá kapcsolódó helyzeteket járjuk körül fókuszosan.

Hogyan zajlik egy fókuszos ülés?

Az találkozó első felében körbejárjuk a kijelölt témához aktuálisan kapcsolódó gondolatokat, tapasztalatokat. Ezután kezdődik el egy fókuszos folyamat, melynek során a közösen végiggondolt helyzethez kapcsolódó élmények felé fordulunk. Majd az ülés záró szakaszában összekapcsoljuk a megtapasztalt élményt a jelennel, az adott témához kapcsolódó már meglévő tudással.

Mikor ajánlható a fókuszolás szemléletű egyéni kísérés?

  • ha mélyebb önismeretre vágyunk,
  • ha nehézségeink vannak a testünkkel való kapcsolattal,
  • ha feszültségek, testi tünetek jelennek meg,
  • ha szeretnénk megtanulni elfogadni önmagunkat,
  • ha a kapcsolatainkban több elfogadást szeretnénk,
  • ha olyan eszközt szeretnénk, amivel önállóan is karbantarthatjuk magunkat.