Fel

“A módszer alapgondolata, hogy a “testben”, az ember zsigereiben megvan a lelki helyzetmegértés kulcsa, csak tudni kell figyelni a test belső jelzéseire.” (Buda Béla)

Eugene T. Gendlin osztrák származású pszichoterapeuta elmélete, és ezen alapuló módszere. A fókuszolás, a humanisztikus pszichológia irányzatához tartozik, ezen belül is az élményalapú terápiák közé sorolható. Önismereti és személyiségfejlesztő módszer, mely a befelé figyelést, belső önvizsgálatot tanítja és támogatja.

A fókuszolás során az éber és tudatos belső figyelem segítségével kapcsolatba léphetünk belső világunk tartalmaival. Elcsendesedve a figyelem tágas terében a megszokott gondolati és viselkedési sémáinkban változás jöhet létre.

Testünk többet tud bármely helyzetről, mint aminek tudatában vagyunk. Minden pillanatban és helyzetben egészlegesen érzékelünk, de zsigeri tapasztalatainknak csak a töredékét tudatosítjuk. A mindennapok folyamán számtalan inger – érzelem és indulat – fut keresztül testünkön, idegrendszerünkön, melyek nem vonják magukra a figyelmünket, mégis befolyásolják állapotunkat. Élményeink komplexitását a hétköznapokban nehezen ragadjuk meg, pedig viselkedéses és érzelmi reakcióinkat alapvetően meghatározzák.

Fókuszolás folyamán a testi és a központi idegrendszer által tárolt, a mindennapokban észrevétlen testi érzetek figyelmet kapnak. Lehetőségünk van rá, hogy a különböző élethelyzeteinkhez kapcsolódó átélt érzetet közelebbről is megvizsgáljuk. Nyitott és elfogadó módon közelítve, kapcsolatba lépünk belső átéléseinkkel, ami változást eredményez. A fókuszolás folyamata során tudatosítjuk az átélt élmények tapasztalatait, melyeket integrálunk az adott témával kapcsolatos korábbi tudásunkba. Gondolataink, érzelmeink és testi átélésünk tudatosításának gyümölcse a viselkedéses és gondolati sémáink megváltozása. Mindezzel a személyiség változását, fejlődését és erősödését érjük el.