Fel

Relaxáció

Relaxáció

Ma már nem kérdés, hogy a bennünk felhalmozódott feszültséggel valamit kezdenünk kell. Túláradó világunkban szükség van rá, hogy külön figyelmet fordítsunk testi és lelki egészségünk karbantartására.

A fókuszolás eredetileg nem stresszkezelő technika. A célja nem az ellazulás, hanem az önmagunkkal, élményeinkkel való teljesebb kapcsolódás. A befelé figyelés eléréséhez használ relaxációs technikákat, hiszen a testi, zsigeri jelzésekre elcsendesedett állapotban könnyebb figyelni. A későbbiek során viszont az a cél, hogy nehéz helyzetekben, akár nagy erőfeszítés, vagy érzelmileg elsodró állapotban is tudatában lehessünk, mi zajlik bennünk.

A fókuszolás mégis nagy segítség a napi stresszkezelésben. Sokunk számára ismerős az a helyzet, hogy bár elsajátítottunk egy stresszkezelő technikát, mégsem használjuk. Lehet, hogy valahogy mindig hátrébb sorolódik a egyéb feladatok mögé, vagy egyszerűen elfelejtjük. Az is előfordulhat, hogy áramló gondolataink, vagy a felmerülő nehéz érzéseink hátráltatják a gyakorlást, és ellazulás helyett még feszültebbé válunk.

Ilyenkor a fókuszolás segíthet, hogy megoldást találjunk a felmerülő akadályokra, és  kialakítsuk a magunk módját a gyakorlás hétköznapokba illesztéséhez.

A fókuszolás abban is segítségünkre lehet, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő stresszkezelési technikát. Ha meg tudjuk figyelni, mire van valójában szükségünk, a bennünk lévő valódi igényekre reagálva, a vérmérsékletünkhöz illeszkedő eszközt kereshetünk. Vagy éppen a fókuszolás gyakorlataiból, a fókuszolás módszerének eszköztárát felhasználva kialakíthatunk testre szabott saját stresszkezelési gyakorlatokat.

Fókuszolás és relaxáció

  • segít a mindannapokba illeszteni a gyakorlást
  • segít feismerni, és elhárítani az akadályokat
  • saját stresszkezelést találhatunk vagy alakíthatunk ki
  • a fókuszolás gyakorlása hosszabb távon stresszcsökkenést hoz