Fel

Blog

Fókuszolás Estek – Fókuszpár műhely

Partnerrel való fókuszolásra hívunk benneteket a Fókuszolás Estek következő alkalmán, május 31-én.

Talán emlékszel, hogy az önismereti csoport része volt egymás kísérése, hogy fókuszpárokban dolgozunk. Ennek szeretnénk újra lehetőséget teremteni, erre hívunk téged.

Fókuszolás – minden terápia kulcsa II.

Az önismereti út célja  a változás: hogy megértsünk dolgokat, hogy elinduljon, ami elakadt vagy könnyebb legyen, ami nehéz. Valódi változás akkor történik bennünk, ha nem csak végiggondolunk valamit, hanem amikor testileg, élmény szinten is végbemegy bennünk egy elmozdulás.

A fókuszolás – minden terápia kulcsa I.

A korai terápiás kutatások meglepő eredménnyel zárultak, csak azoknak a klienseknek segít a kezelés, akik kapcsolódni tudnak az élményeikhez. Akkor történik valódi változás és fejlődés, ha a tudatos tapasztalatokat hozzá tudják kapcsolni a zsigeri, kevéssé tudatos tartalmakhoz. Azóta a modern idegtudomány igazolta ezt.

Én-térkép, te-térkép, mi-térkép

Hogy mennyire fontosak a kapcsolódások, a mostani helyzetben különösen érezzük. Ha nem tudunk barátaink között feloldódva beszélgetni, tervezgetni, közösen időt tölteni, igencsak lehangolóvá válik az életünk. A távolságtartást megsínyli mindannyiunk kedélye.

Ne a holnapot várd!

Hónapok óta várunk valamit, ami után majd jobb lesz. Az őszi lezárások után a karácsonyt vártuk, aztán a februárt, hogy lehessen lazítani. Most azt, hogy beoltsanak minket, és akkor kiszabadulunk. Ha kialakul a nyájimmunitás, akkor visszakapjuk a régi életünket, ebben bízunk. Májusra biztos jobb lesz, de nyárra már egészen biztosan. És aztán mégsem.

Egy nagyon új év kezdete

Az év végi számvetés fontossága: Nehéz számot vetni egy évvel, aminek gyakran csak a végét kívántuk. Miért érdemes mégis végiggondolni? Talán hozhat megértést önmagunk felé, ha látjuk, mennyi mindenhez kellett és tudtunk alkalmazkodni, amellett, hogy sok bizonytalanságot és veszteséget éltünk át.

Várakozás

Különös ez az Advent. Számtalan, korábban természetesnek hitt dolog elveszett. Tavaly az Advent a vásárlás, beszerzés időszaka volt, most csendesebb minden. Lehetne ez jó is, de sok minden hiányzik, gyakran csak a veszteséget látjuk.

Kollégánk, Majoros István bemutatkozik

Eredeti végzettségem közgazdász, pénzügyi tanácsadóként 2002-ig dolgoztam. Több évig zajló önismereti folyamatom, az életközépi nehézségeimmel való szembenézés hatására figyelmem egyre inkább a segítő szakmák irányába fordult. 2001 óta mentálhigiénés szakember vagyok, 2003-ban pedig szupervizor diplomát szereztem.

A jelen-lét haszna

Érzéseink, gondolataink, testi jelzéseink olyanok, mint egy mérhetetlenül gazdag műszerpark és szerszámkészlet. Csak meg kell tanulnunk bánni velük. A tudatos figyelem, a jelen-lét teszi lehetővé, hogy a műszerek kijelzéseit észleljük, és a javításhoz a megfelelő szerszámokat válasszuk és használjuk.

A figyelem ereje

A figyelem irányításának képességében rejlik annak a titka, hogy áthangoljuk agyunkat. Felül tudjuk írni berögzült viselkedési mintáinkat. Olyan ez, mintha a régi, bakhátas, zötyögős út helyett a szabad mezőn új utat építenénk.