Fel

Férfiaknak

Férfiaknak

Mit jelent ma férfinak lenni? Hogyan lehet ma férfiként jól lenni? A hagyományos, régi, merev értékek már nem iránymutatóak, az új szerepek biztonsága viszont még nem alakult ki.  Mindez rengeteg feszültséggel jár.

Ugyanakkor lehetőség nyílik a saját érték, szerep és viselkedésmód megtalálására.

Sok elvárás nehezedik egy mai férfi vállára, legyen céltudatos, törekvő, gondoskodjon a családja jólétéről, ugyanakkor vegye ki a részét a család életéből, a háztartásból, gyereknevelésből. Egyszerre legyen érzékeny és kompetens a gyereknevelésben, ugyanakkor mégse legyen puhány. Egyre több férfi lép ki a tradicionális családfenntartó szerepből, és marad otthon gyermekével és a házimunkával. Manapság nem csupán a nők érzik úgy, hogy folyamatosan egyensúlyozniuk kell család és karrier között, de a férfiak is szenvednek a sokféle elvárástól és szerepmodelltől.

A női és férfiszerepek összecsúszása nem újkeletű jelenség, a mai társadalom magában hordozza ennek lehetőségét és kényszerét. Számtalan férfi próbál navigálni a szerepváltozások között, ami sokszor zavar és szorongás forrása lehet.

Fontos lenne a férfiak lelki támogatása is azért, hogy megbirkózzanak a változó elvárásokkal.

A fókuszolás segít belső kapaszkodókat találni, megtanulható, hogy ha bárki figyelemmel  fordul saját belső folyamataihoz, önmagára hagyatkozva erőforrásokat talál. Kialakulhat a belső biztonság élménye, hogy bízhat a folyamataiban, és megtalálhatja a saját megoldásait. Rátalálhat arra, hogyan szeretne a mai világban férfiként jól lenni.

Miben segít a fókuszolás?

  • szokásos megoldáskeresés mellett új nézőpontra világít rá
  • konkrét élethelyzet megoldásában támasz
  • segít megtalálni a saját megoldásokat
  • kapcsolati nehézségekben segít eligazodni
  • a fókuszolás gyakorlása hosszabb távon stresszcsökkenést hoz.