Fel

Pozitív pszichológia

Pozitív pszichológia

A pozitív pszichológia központi kérdése, hogy miből ered és hogyan érhető el a mentális jól-lét. Hiszen a betegség hiánya nem hozza maga után automatikusan a kiteljesedett élet boldogságát, a kreativitás kibontakozását és a tápláló kapcsolatokat.

Szellemiségében a humanisztikus pszichológiával rokon, célja a jól működő személyiség. A pozitív pszichológia tükrében az ember a saját sorsáért tenni tudó személy, aki képes a benne rejlő lehetőségek kibontakoztatására, a folyamatos növekedésre, fejlődésre. Előremutató, erőforrás kereső szemléletébe jól illeszthető a fókuszolás.

A pozitív pszichológia célja, hogy másképp viszonyuljunk a környezetünkhöz. A bennünk rejlő erősségekre koncentrál, áthangolja a környezethez való viszonyulásunkat. Mindezek révén a mentális jól-lét tartós állapotába juthatunk. A fókuszolás módszere segít elindulni a pozitív pszichológia által kijelölt úton, és támaszt nyújt, hogy rajta is tudjunk maradni. Hiszen ha önmagunkkal kapcsolatban vagyunk, felismerhetjük, mi állja utunkat: miért gördítünk akadályokat önmagunk elé, vagy miért torpanunk meg külső akadályok megjelenésekor. Segít együtt lenni a nehéz érzésekkel, miközben új erőforrásokat mozgósít.

A Pozitív pszichológia és a fókuszolás párosításával négy csoportban találkozhat. Mindegyik csoport a pozitív pszichológia egy-egy témáját járja körül a fókuszolás eszköztárának felhasználásával.

BELSŐ KINCSEK – ERŐFORRÁSOK

KAPCSOLATBAN önmagammal –  KAPCSOLÓDNI másokhoz

MINDSET – szemléletváltás fókuszolással

ÖRÖM – HÁLA