Fel

Egy nagyon új év kezdete

Egy nagyon új év kezdete

Az év végi számvetés fontossága: Nehéz számot vetni egy évvel, aminek gyakran csak a végét kívántuk. Miért érdemes mégis végiggondolni? Talán hozhat megértést önmagunk felé, ha látjuk, mennyi mindenhez kellett és tudtunk alkalmazkodni, amellett, hogy sok bizonytalanságot és veszteséget éltünk át.

Ezen a különös Szilveszteren nem köszönt a hóember, mint a régi dalszövegben. Sem varázslat, sem bűvölet nem volt, kis körben, vagy egyedül, csendben lehetett ünnepelni. És a szokásos újévi fogadalmak is mások lettek. Egészen másképp tervezünk egy kevésbé kiszámítható jövővel.

Végigvehetjük, mik voltak a terveink, mik voltak a vágyaink idénre, és mindebből mi is valósult meg. És végigvehetjük, mi az, amivel nem számoltunk, mégis beköszöntött, elértünk vagy kialakítottunk.

Fontos, sőt még fontosabb, mint eddig valaha, hogy megkeressük a jó történéseket az évben. Az éves visszatekintés azért is nagyon jó alkalom, mert megtanít úgy szemlélni egy terjedelmesebb időszakot, hogy nem csak a kudarcokra: az ez-is-lehetett-volna-ra, a ez-sem-sikerült-re figyelmeztet – ami miatt a legtöbben úgyis aggódunk eleget és nagyon is a tudatában vagyunk -, hanem a pozitívumokra is fókuszál.

Mert sok jót is hozott ez az év. Sokat hallhattunk csoportos összefogásról, önfeláldozásról. A segítés lehetősége közel jött. Amikor végignézünk az éven, érdemes végigvenni az életünk minél több, akár nem annyira az előtérben lévő területét is: ne csak a munkára, családra, párkapcsolatra koncentráljunk. Felidézhetjük, hogy pl. a természettel milyen volt a kapcsolatunk, háziasszonyként vagy a sportban, szabadidőben végzett tevékenységekben vagy a baráti kapcsolatokban miért vagyunk hálásak.

Hálásak lehetünk, mert sok új dolgot tanultunk. A váratlan helyzeteket olyan kreatív ötletekkel oldottuk meg, amikről nem is álmodtunk korábban. Megtanultunk az online térben tanítani, tanulni, koncerten, színházi előadáson részt venni.

Tavasszal még a levegő is kitisztult, és kiderült, hogy Velence eddig szürkének látszó lagunáiban valójában igazi tengervíz van, tengeri állatokkal. Másképp estek a tavasz után az első kávék a teraszokon, az első ölelések, találkozások a nyárban. És bár ősszel újra nehéz lett, mégis valahogy jobban értékeljük az emberi gesztusokat. Tudjuk, mennyire jó lesz, amikor újra kezet foghatunk és megölelhetjük egymást.

Rádöbbentünk, hogy vannak önmagunkat megtartó szokásaink, talán megtanultunk jobban figyelni önmagunkra. Nyitottan készülünk az Újévre.