Fel

A valódi változás eléréséhez képesnek kell lennünk egy helyzetet átérezni, kapcsolódni belső tapasztalatainkhoz. Minden önismereti folyamat megreked, ha megmarad a helyzetek magyarázatánál, és a külső körülmények hibáztatásánál. A változás folyamata gondolkodásunk  és zsigeri élményvilágunk együttműködéséből fakad.

Eugen T. Gendlin és munkatársai a múlt század hatvanas éveiben a terápia hatásosságának tényezőit vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, mitől lesz eredményes a terápiás folyamat.  Arra az eredményre jutottak, hogy azok a kliensek, akik  természetes módon tudtak kapcsolódni a belső tapasztalataikhoz, valóban változni kezdtek. Míg azoknál, akik megmaradtak a magyarázatok szintjén vagy a külső körülményekre való hivatkozásnál (tehát nem tudtak kapcsolódni belső tapasztalataikhoz), nem indult el a belső átalakulás, a terápia kevésbé bizonyult eredményesnek.

Arra a felismerésre jutottak, hogy ez a befelé figyelés elsajátítható, erre dolgozták ki a fókuszolás módszerét. A fókuszolás szó azt jelentette, hogy az egyén képes a fókuszát egy még nem meghatározott és tiszta, ugyanakkor mégis világosan észlelt belső tapasztalatán tartani. (Gendlin, 1962, 1964)

Éber és nyitott módon kapcsolatba léphetünk a testünkben, zsigereinkben őrzött tapasztalatainkkal. Ha újrateremtjük, helyreállítjuk a kapcsolatot önmagunkkal, akkor nyugodtabbá, magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatunk.

 

Miben segít a fókuszolás?

– ha mélyebb önismeretre vágyunk,

– ha nehézségeink vannak a testünkkel való kapcsolattal,

– ha feszültségek, testi tünetek jelennek meg,

– ha szeretnénk megtanulni elfogadni önmagunkat,

– ha a kapcsolatainkban több elfogadást szeretnénk,

– ha olyan eszközt szeretnénk, amivel önállóan is karbantarthatjuk magunkat.