Fel

A gyógyító írás – ha tele vagyok, elfáradtam, minden túl sok

A gyógyító írás – ha tele vagyok, elfáradtam, minden túl sok

A korona vírus mellett napjaink legnehezebb élménye, hogyan birkózzunk meg a bezártságunk következtében megnövekedett feladatainkkal, stresszel és a mindent átitató szorongásainkkal. Segítene, ha tudnánk találkozni barátainkkal, de pont most az lehetetlen, ami máskor mindig használ.

Segítene, ha meg tudnánk osztani a hírek olvasása miatt kialakult telítettségünket, tehetetlenségünket, vagy azt, hogy már nem bírjuk a megnövekedett tennivalóinkat. Segítene, ha meg tudnánk ölelni őket, együtt lazítanánk a többiekkel. Segítene, ha más témákról beszélgetnénk, ellazultan csevegnénk egymás közelségében.

Egyedül vagyunk hagyva a szorongással ezt éljük át.

Tele vagyok, elfáradtam, minden túl sok.

Ilyenkor egyszerűen írjuk le. Amikor másvalakit nem terhelhetek, másra nem számíthatok, senkit sem érek el, akkor papírra vetem, kiteszem. Az érzést, az élményt. Ha el tudok csendesedni, megérezhetem, mit élek át a testemben, milyen érzeteim vannak. Közben feltehetünk segítő kérdéseket magunknak, például: mi az élmény, mit üzen, mitől félt, mitől óv, mire lenne szüksége?  Amint megfogalmazzuk és leírjuk, ami addig a fejünkben, lelkünkben gomolyogva kavargott, kézzel fogható és kezelhető valamivé változik és értelmet nyer.

Az írástól a feszültségünk azonnal csökkenni kezd. A fizikai tevékenység, akár a billentyűzet ütögetése akár a tollal történő mozgás a papír fölött, párosulva az érzelmeink, belső állapotunk megfigyelésével azonnali hatásaként megkönnyebbülünk. Másképpen kezdünk lélegezni, izmaink feszessége enyhül.

Van végül a leírt szövegnek még egy következménye. Ahogyan külső szemlélőként a leírtakat visszaolvassuk, már másképp tudjuk értelmezni azt, mintha csak a saját gondolatainkban látnánk. Ez a távolság teremtés segít, hogy csak ránézzünk, mint egy külső történésre, mindarra, ami addig elárasztott.

Kutatások azt is kimutatták, ha sikerül a segítő kérdésekre válaszolva pozitív üzeneteket megfogalmazni, erőteljesebb és hathatósabb változás áll be. Tehát nemcsak aktuálisan megkönnyebbülünk, de a gyakori alkalmazásával áthangoljuk a beállítódásainkat, tűrőképességünk megnő.