Fel

Fókuszolás online – kliensként hogyan készüljek?

Fókuszolás online – kliensként hogyan készüljek?

Ebben a nehéz időszakban is találunk kreatív megoldásokat a problémáinkra, hiszen a “muszáj nagy úr”. Ahhoz azonban, hogy ez ne csak egy szükségmegoldás legyen, van néhány apró körülmény, ami teljesebbé teheti a segítővel, és az önmagunkkal való találkozást.

Amikor személyesen megyünk egy konzultációra, mindezek annyira természetesek, hogy észre sem vesszük. Az otthonunkban zajló online találkozón nem a segítő által gondosan előkészített térbe érkezünk. Ilyenkor nekünk magunknak kell kialakítanunk a megfelelő környezetet.

A hely

Keressünk a lakásban egy helyiséget, ahol nyugalomban tudjuk magunkat, ahol nem zavar senki. Olyan helyre van szükségünk, ahol nem hallatszik ki, amit beszélünk, és minket sem zavarnak meg a kinti zajok. A külső zajok kiszűrésében segíthet a fejhallgató használata. Némítsuk le a telefont, kapcsoljuk ki a kapucsengőt.

Ahhoz, hogy szabadon beszélhessünk, szükséges annak a biztonsága, hogy nem hallanak minket a többiek. Beszéljük meg ezt körülményt a velünk együtt élőkkel, kérjük meg őket, hogy maradjanak távol a szobánktól, esetleg hallgassanak zenét, vagy nézzenek egy jó filmet. Ez leginkább kicsi gyerekekkel ütközhet nehézségbe, ilyenkor párunk segítségére van szükség, hogy mesével, játékkal lekösse a figyelmüket, vagy egyszerűen igazítsuk a találkozót az alvás vagy a séta idejére.

Az eszköz

Időben ellenőrizzük, hogy működik-e a megbeszélt alkalmazás a számítógépen. Ha az utolsó pillanatban esünk be, és éppen elindul egy frissítés, vagy a gép nem látja a mikrofont, nem tud a kamerához kapcsolódni, megcsúszhatunk a kezdéssel. Ezért jó, ha az óra kezdete előtt tíz perccel ránézünk az alkalmazásra.

Fontos előkészület, hogy ha telefonon vagy tableten beszélünk, fixen rögzítsük. Ne a kezünkben tartsuk, hogy a felső testünk, karjaink is szabadon legyenek. A távolságot állítsuk be úgy, hogy a fejünkön kívül a mellkasunk is látszódjon. Kuporogva, a telefont a térdünkön  billegtetve bizonyosan nem sikerül a testünkre, érzéseinkre, belső világunkra figyelnünk.

A testhelyzet

A következő, amire érdemes odafigyelni, hogy kényelmesen üljünk. Bármilyen ülőalkalmatosságot is választunk, figyeljünk arra, hogy a hátunkat meg tudjuk támasztani, és a lábunk kényelmesen leérjen a földre. Így biztosítjuk testünknek, hogy ellazult lehessen.

Az idő

A személyes találkozó fontos része az odaút. Kilépünk a mindennapi elfoglaltságunkból, utazunk, végül megérkezünk egy olyan térbe, ahol csak magunkkal szoktunk foglalkozni. Az érkezés és a távozás történései szinte észrevétlenül készítenek elő bennünket a befelé figyelésre, és az ülés után segítenek visszalépni életünkbe, megemészteni a velünk történteket. Ez a ráhangolódás, és lecsengetés szintén nem működik magától, az online találkozó alkalmával nekünk kell időt hagyni erre.

Otthon általában egyik elfoglaltság éri a másikat, fontos, hogy ne éppen “beessünk” a segítő helyzetbe. Az odaút hiányát a néhány perces készülődéssel pótolhatjuk. A ráhangolódást segíti magának a fizikai környezetnek az előkészítése is, a gép ellenőrzése, a szükséges eszközök odakészítése. Szánhatunk pár percet arra is, hogy felidézzük az elmúlt alkalom óta eltelt időszakot, kicsit készülve arra, mit is szeretnénk ma megosztani.

És végül fontos, hogy hagyjunk időt a “visszaútra” is, az óra utáni lecsengetésre. Szánjunk időt arra, hogy egy kicsit együtt maradjunk az élménnyel, néhány percig még üldögéljünk, esetleg le is jegyezhetjük az együttlét legfontosabb tapasztalatait.

A korlátozott lehetőségek kitágítják a kreativitást, éljünk bátran ezzel. A szűkös helyzetekből gazdagodhatunk is, öngondoskodást tanulhatunk, kialakulhat egy újfajta figyelmesség önmagunk felé.